Bu başlık altında Wedico firmasının üretmiş olduğu Scania kabin çeşitlerinden biri olan Highline 'ın tanıtımını yapmaya çalışacağım.
Öncelikle, Wedico üretim hattında, 3 adet scania kabin alternatifi bulunmakta.
Bunlardan bir tanesi Cr19 kabin,
Hem damperli olarak,

Yine Cr19 günlük kullanım aracı olarak:

Scania Highline:

ve Scania Topline:

Bugün tanıtımını yapacağım kabin, Scania Highline serisidir.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, tüm Wedico kabinleri Metalden oluşmakta ve kapıları açılmaktadır. Tüm kabinlerde, gerçeğindeki gibi bir kapı mekanizması bulunmakta ve kapıdaki kollar yardımı ile kapılar açılıp, kapatılabilmektedir. ( Bu özelliği tamiyada bulamazsınız çünkü kapılar sabittir. )
Daha önce tanıtımını yaptığım ( Wedico Nr. 734 2 Aks Profesyonel Şase Tanıtımı )
http://www.hobbyrc.com/forum/threads...43#post1030143
2 akslı şase üzerine bu aracı monte etmeyi planladım.
Aracımız Wediconun 575 nolu ürün koduna sahip, beyaz Scania Highline'ıdır

Kutusunu ilk açtığımızda, aracın metal olan parçaları ile plastik olan iç mekan parçaları ve tüm vida,somun bağlantı ekipmanları bizi karşılamakta.

Aracın montajına başlarken, öncelikle bundan sonra bu araçlarla ilgili montaj yapacak arkadaşlara tavsiyem, vidaların sınıflandırılması olacaktır. Tüm araç manuellerinde, hangi ölçüdeki vidanın nereye kullanılacağı açıkça belirtilmiştir. Yani m3x6 kullanmanız gereken yere m3x8 vida kullandığınızda daha sonra sıkıntı yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla ilk iş olarak, farklı minik kutulara vidalara sınıflandırarak ayırırsanız, montajlar sırasında çok rahat edersiniz.
Manuele uygun olarak, öncelikle kapı mekanizmalarının montajı ile işe başlıyoruz.
Kapıların dışı metal, kapı içi bölümü ve aracın kabinine bağlanacağı yerlerdeki mekanizma plastikden üretilmiş.
Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, Wedicodaki boya kalitesini çok beğendim. En ufak bir hata bulamıyorsunuz.
Kapı içi mekanizmaının yapımı oldukça basit. Manuele bakarak adım adım montajı gerçekleştiriyorsunuz.

Kapı açma mekanizmasını yaptıktan sonra,

kapıyı açma kapama kolunu da monte ediyorsunuz. Scania da, gerçeğinde olduğu gibi, kapı kolu yukarıdan aşağı doğru çekilerek kapının açılması sağlanıyor.
Mekanizmanın montajından sonra da yan kapılar üzerindeki ayna gruplarının montajı gerçekleştiriliyor.

Kapı montajlarının Ardından, roof olarak adlandırılan kabin tavanının arka bölümle olan montajı ve ileride kullaılacak elektrik aksamının montajı için gerekli bağlantı parçalarının montajı gerçekleştiriliyor.
Diğer üreticilerde, extra olarak alınabilecek, elektrik ve elektronik bağlantı ekipmanlarının bir bölümü ( tavada görülmekte , bir kısmıda monte edilmedi ) Wedico'unun standart ekipmanları arasında geliyor.

Kabin önü güneşlik uygulaması çok başarılı. Bu parça tüm üreticilerde olmakla birlikte, daha önce Tamiya scanialarda çektiğim uygulama eziyetin çekmedim. Tamiyalarda tek parça halinde gelen güneşlik, led takılabilmesine uygun olarak, 4 adet açılmış led bölümü ve bunların üzerine takılmak üzere uygun şeffaf far kapakları ile birlikte geliyor. Normalde extra olan bu özellik, bu araçlarda stadart bir özellik.

Aynı şekilde tampon içinde far kapakları uygulamasını gerçekleştirip, led grubunun yerleşimi için far çanağının montajın gerçekleştiriyoruz.

Aracın ön panjuru, bir scaniadaki en can alıcı yerdir. Çok güzel bir ölçeklendirme yapılmış, çok temiz bir metal ve boyama işçiliği bulunmakta. Ancak beni en çok etkileyen, 3 boyutlu araç arma ve model numaraları oldu. Scania yazısı çok güzel, özellikle v8 yazısı, scania arması ve R420,R580,R470 model numaralarından istediğinizi koyabileceğiniz armalar çok hoşuma gitti.

Ön panjur işlemleri bittikten sonra, aracın ön bölümüe bu panjuru monte edeceğiz.

Daha gerçekçi bir görüntü için, ön bölüm ile panjur arasına, kitin içerisinden çıkan siyah folyo uygulamasını gerçekleştiriyoruz.

Aracın yan bölümünü oluşturan metal parçalara, basamakların montajını ve basamaklardaki krom parçaların yerleşemini yapıyoruz.

Bu işlemlerden sonra, elimizdeki parçaların genel görüntüsü şu şekilde ortaya çıkıyor.

Aracın rengi süt beyaz. Ancak akşam ev ortamında çekildiği için biraz kirli beyaz gibi gözükebilir. İşlemler bitip de gün ışığı altında resimleri de ileri de ekleyeceğim.
Aracın koltuklarını da montaja hazır hale getiriyoruz:

Ardından elimizdeki hazır olan parçalar ve kitin içinden çıkan yan,ön camlar ile silecek gibi aksesuarları manuele uygun sırada birleştiriyoruz.

Şu ana kadar, kabin montajı ile uğraştık. Bu noktadan sonra aracın motajının yapılacağı şase üzerindeki değişiklikleri yapmamız gerekiyor.
2 Akslı şase konusundan hatırlarsanız, aracın bitmiş hali şu şekilde idi:

Profesyonel şaseyi alıyoruz, montajını yapıyoruz, ancak alacağımız kabine uygun parçaları da bu şase üzerine monta etmemiz ya da mevcudu var ise, değiştirmemiz gerekiyor.
Scania Kabin için alabileceğimiz aksesuarlar:
Öncelikle ürün kodlarını da veriyorum ki, daha sonraki uygulamalarda kolay olsun,
575 Beyaz scania kabin
734 2 akslı profesyonel şase
823 Scania Highline için beyaz tavanve yan spoilerler
805 Scania beyaz yan korumalar
810 Tepe lambası
809 Scania için tekli çamurluk ve arka far grubu.
Yukarıda yazılı ürünleri, uygulama için aldım.

Elimizdeki standart şaseye öncelikle, 809 kodlu arka çamurluk ve far grubunu monte ediyoruz. Bunun için de, mevcut far grubunu çıkarıyoruz.

Arka çamurluk ve far grubunun montajından sonra, 805 kodlu yan korumaların montajını gerçekleştiriyoruz.
Bu parçaların Metal olduğunu, üzerine basa basa belirtiyorum....

Arka çamurluklar, yan korumaların ardaın kabinin de şaseye montajını gerçekleştiriyoruz.
Kabinin şaseye montajı 2 vida sıkmak kadar kolay.

Bu işlemlerden sonra kabinin iç kokpit görüntüsü şu şekilde ortaya çıktı. Burada belirtmek istediğim en önemli husus, ister elektronik montajı sırasnda, ister gerektiği her an, kabinin arka bölümü ile kabin üstü roof u her an çok rahatlıkla açılabiliyor.

Bu özellik, ne tamiya da var ne de Scaleartda. Tabiki Scaleart da kabini istediğiniz zaman sökebiliyorsunuz, ama üstü açmak bu kadar kolay değil. Buradaki işlemler çok zahmetsiz.
Kabinin montajını da gerçekleştirdikten sonra, scania araçlardaki ön panjurdan sonraki bana göre ikinci belirleyici unsur olan kabin üstü spoiler ve arka yan spoilerlerin montajına geçeceğiz.
Bunun için kullandığımız ürün de 823 koldu üründür.

Bu aparatların montajı için de öncelikle, aşağıdaki resimler de görülen, kabinin arkasına aparatları monte ediyoruz ki, spoilerleri bunlara onte edeceğiz. Kabin arksının sağına ve soluna monte ettiğimiz parçalar sayesinde soilerleri bunlara monte edeceğiz.
Kabinin orta alt bölümünde görülen parça ise, kabini şaseye monte ettiğimiz esnada montajını gerçekleştirdiğimiz oldukça fonksiyonel bir kilit mekanizmasına sahip olan kabin aparatı. Bu aparat, kabinin yolculuk ya da seyir esnasında açılmamasını sağlıyor. Aynı zamanda yaylı bir mekanizması var. Bu sayede çok rijit değil ve kabinin seyirdeki yaylanmasını da kısıtlamıyor.

Bu noktadan sonra yapılacak olan spoilerların montajı ve 4 lü tepe lambası olarak sıralanabilir.
Elektronik montajı için kabin üstünün açılıp, kullanılması gerekeceğinden, kabin üstü spoilerların montajını şimdilik bekletiyorum ve 4 lü tepe lambasının montajını yaptıktan sonra son halinin fotolarını ekleyeceğim.

Şimdilik resimler bu kadar.
İlginize teşekkürler.....
Bilgilendirme Mesajı