• Edf üniteleri inceleme

Bu işe yeni başlayanların çoğunluğu gibi edf konusunda da tonla para ziyan ettikten sonra kolay ve ucuz çözüm olmadığını anladım. Edindiğim tecrübeler ve yaptığım araştırmalar sonucu 55mm-90mm çapa kadar hangi modele takarsam takayım sorunsuz olarak uçurabilecek fan, motor ve esc edindim. Benim gibi ucuz etin yahnisi hatasına düşülmemesi ve referans olması amacıyla da bu yazıyı hazırladım. Cell sayısı, inrunner/outrunner, pal sayısı, tractor vs pusher gibi spesifik konulara girmeden hangi üniteyi neden seçtiğimden bahsedeceğim

Edf hakkında:
      Çapları ne olursa olsun edfler çok yüksek devirler çeviriyor ve kullanımı dikkat istiyor. Kesinlikle oyuncak değiller ve şaka kaldıracak bir tarafları yok. O yüzden, montajı, testi, kullanımı sırasında tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

55mm- Hyperflow fan+hoffman mighty might outunner

Hoffman mighty might
      Ağırlık: 75g
      Kv: 4620 rpm / V
      (3 - 4S Li-Po)
      Güç: 650 Watt
      Edflerde malesef çap düştükçe verim de düşüyor ve kaliteli bir set ile standart set arasındaki fark uçma veya uçmama oluyor. Hoffman motorları sıfırdan edf uygulamaları için geliştirilmiş. Rulmanlar, sarımlar, mıknatıslar, kullanılan kompozit malzemelerin hepsi klasik edf sorunlarını düşünerek seçilmiş. Bu seti Great planes l-39 için almıştım. Orjinal ammo motor modeli uçursa da hoffman resmen rokete çeviriyor. Elden atarken normalde model aşağıya dalar ve sonradan toplar ancak mighty might o kadar güçlüki 45 derecelik açı ile atmama rağmen direk hızlanarak 25-30 metre sonra 90 derecelik tırmanışa geçirebiliyor modeli.

Tabi bu gücün bedeli var. Birincisi tüm hoffmanlar amper canavarı. Kullandığım super brain escnin logu 60A/hlik spikelar gösteriyor. Bu değerler 55 mm sınıfı edflerin boyutları düşünülürse çok yüksek ve kullanım süresini olumsuz etkiliyor. Minimum 4s 1800mah pil kullanmanız lazım ki piyasadaki çoğu 55mm model 800mah-1300mah pil ile uçuyor. Başka bir sorun ise yuksek Cli pil ve kaliteli esc ihtiyacı. Bunların hepsi hem maliyeti hem de uçuş ağırlığını arttırıyor.

55mm sınıfnda fazla bir fan seçeneği yok. Hyperflow wemotec kalitesi sunmasa da 3mm adaptör ile gelmesi büyük avantaj. Plastik kalitesi tatminkar. Nose cone balanssız geliyor o yüzden kullanmıyor.
      Artıları
      Yüksek performans
      Yüksek verim
      Eksileri
      Yüksek amper tüketimi
      Yüksek Cli pil ve kaliteli esc istiyor
      Outrunner yapısı dar alanlarda montaj sorunu çıkartabiliyor.
      Tavsiye edilen modeller
      J power serisi, electirifly edf serisi, alfa model sabre ve f-86

60mm Hoffman mmx fan mighty might combo

Ağırlık 116 gram
      Fan external diameter 62mm
      5 bladed rotor
      650 watts

Yukarıda bahsettiğim motorun aynısı entegre 60mm fan ile beraber geliyor. Entegre fan karbon plastik karışımı ve gerçekten çok kaliteli. Fabrikadan balanslı geliyor ve sökmek mümkün değil. HK DPS fanların da balanslı olduğunu iddia etse de almış olduğum 2 adet fan bırakın balansı yamuk motor mili ile geldi. MMX fan gerçekten titreşimsiz çalışıyor ve direk plug&play çözüm sunuyor. Titreşim edflerin en büyük sorunu ve küçük fanları evde balansalamak neredeyse imkansız.

Artıları
      Yüksek performans
      Yüksek verim
      Titreşimsiz, entegre dizayn
      Eksileri
      Yüksek amper tüketimi
      Bulması zor
      Tavsiye edilen modeller
      J power serisi, alfa model sabre ve f-86, 55mm twin berkut , topgun twin 60mm edf

70mm Wm400 fan Het 1w-30

Boyutlar: 28 mmx53mm
      Ağırlık : 130 grams
      KV : 4400
      Max Current: 120 A

Wm400 üreticileri temiz çıkışın daha önemli olduğunu düşündükleri için bu fanı pusher olarak dizayn etmişler. Fazla test etme imkanım olmasa da montaj konusundan büyük rahatlık sağlıyor. Diğer dizaynlarda kalın kabloları geçirmek bazen sorun olabiliyor.

HET motorları orta sınıf motorlar. Bir mega kalitesi sunmasa da hknın motorlarından on gömlek üstünler. Hoffmanlar için aldığım pillerden dolayı yüksek kv düşük cell versiyonunu seçtim. Performansı çok iyi olsa da 120A esc ve kaliteli pil ihtiyacı maliyeti çok arttırıyor.
      HKda birçok 70mm seti mevcut ve 600watt ile 2kg itişten bahsediyorlar. Edflerde bu mümkün değil 2kg görmeniz için en az 1500 watt gerek. Eğer orta derece bir güç seti istiyorsanız het 28mm serisi ve wemotec mini kombinasyonu tavsiye ederim. Montaj kolaylığı yüzünden ben wm400 aldım ancak kalite bakımından wemotecten uzak.

Artıları
      Yüksek performans
      Montaj kolaylığı
      Nispeten wemotec'e göre ekonomik fiyatı
      Eksileri
      Yüksek amper tüketimi
      Çok ısınıyor
      Tavsiye edilen modeller
      Tüm 70mm fan isteyen modeller

70mm Hofman storm/wild beast

Hoffmanın 70mm için geliştirdiği entegre motor kombinasyonu aynı şekilde düşük cell yüksek kv olarak dizayn edilmiş. Fanın malzeme kalitesi çok iyi. rotor shrouda çok yakın ancak bir titreşim veya sürtünme söz konusu değil. 5s pil ile 120a/h üzeri akım çekiyor ve aynı şekilde kaliteli esc ve pil bulmak zor. 120a olduğu iddia edilen escleri bile 5 saniye içinde kızartıyor. 4ste yeterli performans sunduğundan ve esc maliyeti yüzünden ben 4s uçuyorum. Çıkarttığı ses ise beast ismine yakışıyor. Uçarken çok dikkat etmek gerek timer dolduğu veya buzzer öttüğü an inmeniz gerek yoksa pili anında şişiriyor.

Bu set tüm dezavantajlarına değecek kadar yüksek güç üretiyor. Hem sesi hem performansı ile jet uçuruyor hissi oluşturuyor.

Artıları
      Çok Yüksek performans!!
      Plug&play çözüm
      Titreşimsiz
      Ses
      Eksileri
      Amper canavarı
      Çok Yüksek Cli pil ve kaliteli esc istiyor!!
      Tavsiye edilen modeller
      Tüm 70mm fan isteyen modeller

64mm mercury alloy edf

Motor: 2430-3700kv
      Battery: 11.1v ~ 18.5v (3s ~ 5s Max)
      AMP Draw: 76 amp (Max)
      Watts: 1482 watts (Max)
      Thrust: 1800g
      ESC: 40A~80A
      Unit Weight: 162g

64mm sınıfı edf modeller hem fiyat bakımından uygunlar hem de seçenek çok fazla. O yüzden çoğu yeni başlayan bu sınıfı tercih ediyor. Standart uçakla gelen edf uniteleri genellikle çok zayıf ve ilk uçuşlar hüsranla sonuçlanıyor. Herkese arf kit almalarını standart 64mm unitleri kullanmamalarını tavsiye ediyorum. Fan alırken de 28mm motor kullanabilen uniteler tercih edilirse motor seçenekleri de artacaktır.

Mercury Tayvan yapımı, tamam aliminyum alaşım olan çok kaliteli bir ürün. Rotor dahi alaşım, motor 3 rulmanla desteklenmiş ve gördüğüm en titreşimsiz model. Pusher dizaynı da uçak içine montaj sırasında büyük kolaylık yaratıyor.
      Bu kadar güzel bir dizayn için neden daha büyük bir motor kullanılmamış insan merak ediyor. Entegre bir ürün olduğu için de motor değiştirmek imkansız. İddia edilen teknik veriler abartılmış olsa da performansı gerçekten yüksek. Fan 64mm sınıfı ancak boyutları standart ürünlerden çok daha büyük. Gövde üzerinde modifikasyona gerek duyuluyor. Hk-X83 ve Gosshawka birebir uyumlu. Bu modellerde değişiklik gerekmiyor.

Artıları
      Yüksek performans
      Plug&play çözüm
      Titreşimsiz
      Hem sesi hem de görüntüsü etkileyici.
      HK'nın sattığı en kaliteli ürünlerden biri
      Uygun fiyat
      Eksileri
      Küçük motor
      Ağırlık
      Tavsiye edilen modeller
      t-45 goshawk, 70mm ve 64mm fan ihityaç duyan diğer modeller

90 mm mercury alloy edf

Motor: 4090-1600kv High Performance EDF Brushless
      EDF Unit: 90mm
      Battery: 29.6v (8s)
      AMP Draw: 95 amp (Max)
      Watts: 2736 watts (Max)
      Thrust: 3600g
      ESC: 120A HV
      Unit Weight: 435g

Herkes Mercuryden 70mm beklerken 90mmlik fanlar piyasaya sürüldü. 64 mm versiyonu gibi tamamı alaşım ve yine aynı şekilde 3 rulmanla desteklenmiş. Fan çapı büyüdükçe verim arttığı için watt başına üretilen güç bariz olarak fazla. Fanı sadece statik çalıştırdım. Sesi etkileyici ve titreşimsiz çalışması çok büyük bir artı. Hep titreşimden bahsetmemin nedeni edf ünitelerinin en büyük 2 sorunundan bir tanesinin titreşim olması. Diğeri ise pil ve amper canavarı olmaları.
      Aynı şekilde verileri abartılmış ve diğer edf unitelerine göre ağır bir model. 64mm sınıfında edfnin ağırlığı ağırlık merkezini çok etkilense de 90mm sınıfındaki büyük piller dengelemeye yardımcı olacaktır. Boyutları ise başka bir problem 90mm diye geçse de aslında 100mm sınıfı bir ünite ve montaj için gövdede modifikasyon gerektirecektir.

Artıları
      Yüksek performans
      Plug&play çözüm
      Titreşimsiz
      Hem sesi hem de görüntüsü etkileyici.
      HK'nın sattığı en kaliteli ürünlerden biri
      Uygun fiyat
      Eksileri
      Nispeten küçük motor ve bu güzel ürününün potansiyelini kısıtlıyor.
      Ağırlık
      Abartılmış değerler
      Bu makale başlangıçta forumdaki konuda yayımlandı: Edf üniteleri inceleme başlatan yazar BRAVO Orijinal mesajı görüntüle
      Yorum 1 Yorum
      1. agcyo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
        agcyo -
        merhaba ben ömer manisa soma dan uzun zamandır yapamadığım bir şey var yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum küçük elektrikli motorların uz,cuna nasıl çark takabilirim hiç birşey takılmıyor onlara
    • Reklam Alanı

• Reklam Alanı

300x250 Sağ orta