Edf meraklılarına referans olması amacıyla, kendi tecrübelerime dayanarak, HKdan alınacak, en iyi edf başlangıç seçeneklerinden biri olarak T-45 Goshawk 64mm edf jeti tavsiye ediyorum. Altta bu model ile ilgili kendi tecrübelerimi ve neden tavsiye ettiğimi aktaracağım.
.jpg)
Daha önce de belirttiğim gibi edfler kaprisli ve güç bakımından verimsiz modeller. Çoğu çin malı model stok güç paketi ile uçma yeteneğine sahip değil. Bu yüzden bazı modeller hariç ( Phase 3, great planes, parkzone, e-flite) kesinlikle kit alınıp daha sonra donatılmalı. Bu yuzden T-45 Goshawkın kit modelini tavsiye ediyorum.
64mm sınıfı hem rahat uçuş için yeterince büyük hem de bütçeyi zorlamayacak güç paketleri ile uçabiliyor. Ayrıca en fazla çeşit şuan bu sınıfta mevcut. Daha stabil uçabilen büyük modeller mevcut ise de başlangıç için çok pahalı.
HKdan satılan çoğu 64mm sınıfı model 3s 1500 mah pil tavsiye ediyor ve en çok kullanılan 2200mah 3s pilleri monte edebilmek için modifikasyon gerektiriyor. Ayrıca kg başına 700-1000watt referans alınırsa kuçuk pillerin bu gücü beslemesi mümkün değil. T-45 ön tarafta inanılmaz geniş bir alan sunuyor. Cockpiti yapıştırmak yerine mıknatısla sabitlemek çok geniş bir alana ulaşmayı mümkün kılıyor. Şöyleki 6s 4000mah pil bile yerleştirmek mümkün. Boyle bir amacımız olmasa da 64mm sınıfında daha geniş alan sunabilen bir model görmedim.

T-45 64 mm sınıfına göre büyük bir model ve kanat alanına düşen ağırlık miktarı az. Bir Habu veya Evader gibi 300kmh potansiyeli olmasa da bir edf için çok güzel süzülüyor. Hiçbir kötü karakteri yok ve çok iyi çizgi izliyor. Süzülme oranından dolayı ilk uçuşumda pistin ortasına tekerlek koyduğum için pistten çıktı. İyi huylu uçuş karakteri bu modeli çok iyi bir edf trainer yapıyor. Hava girişlerinin yanda olması ise hem sert inişler hem de yabancı madde hasarına karşı avantaj sağlıyor.
HK T-45 Goshawk Sapac isimli firmanın aynı isimle ürettiği modelin clone'u. Sapac iyi ve isim yapmış bir üretici. Dizayn konusundaki hassaslık modelin her yerinde göze çarpıyor. Servoların pozisyonu, kablo kanalları, Kokpit kalitesi, kanat bağlantı sistemi diğer çin malı dizaynlara göre çok daha iyi.
Eksileri
Model rudder ile gelmiyor. Rudder servosu eklemek çok kolay ve yeterince alan mevcut. Rudder olmaması inişlerde, özellikle yan rüzgarda problem yaratıyor. Ön tekeri kontrol eden bir servo var. Taksi yaparken kontrol etmesi gayet kolay. Pistte koşerken ön tekerler yerden erken kesilmiyor. Ancak servo pozisyonu ve ön strut'ın bağlandığı yer çok zayıf ve ilkel. Sert inişlerde problem çıkaracağı kesin.

İniş takımları ve kullanılan tekerlekler kalitesiz ve zayıf. Edflerin taksi yaparken ve inişteki yüksek hızları göze alınmamış. Pistteki ilk günde süngerler jantlardan ayrıldı ve plastik göbekler genişledi. Çözüm olarak HKda birçok ürün mevcut. Eğer performanslı bir güç takımı kullanılacaksa uçurmadan değiştirmekte fayda var. Ön tekerleğin boyutu ise asfalt harici bir pist için çok küçük. Değiştirmekte fayda var. (Bu mod yapılırken orijinal yükseklik ve hücum açısı korunmalı)
Rudder ve elevator çok kırılgan. Ana kanat ve dikey stabilizatör söküle bilse de modeli taşırken kuyruk kısmına dikkat etmek gerek. Kontrol yuzeylerindeki menteşe sistemi özensiz. Tek parça üretilmiş ve simetrik şekilde hareket etmiyor. Aileron tek servolu ve menteşe sistemi yüzünden güçlü bir servoya ihtiyaç duyuyor. Yuksek hızlara çıkılmadığı için modifikasyon yapmadan uçmak mümkün.
Son olarak ta montajı zor olmasa da gelen kitapçık hiçbirşey içermiyor. Ağırlık merkezi bile mevcut değil. Ben hava girişinden 150mm arkada uçtum. İlk uçuşlarda ağırlık merkezinin önde olmasında fayda var.
Tavsiye edilen güç paketi.
64mm mercury alloy edf
Min 80A esc
4s 2600, 5s 2600, 4s 3000 mah pil
64mm mercury alaşım edf bu model için çok iyi bir seçim. Hiçbir modifikasyon gerektirmeden "cuk" diye oturuyor. Çıkan ses harika ve tatminkar performans sunuyor. 4s ile Modeli istediğiniz açı ile alıp götürüyor. En az 80amper esc kullanmanızı tavsiye ederim çünkü 4s pilde 76 amperlik spikelar gördüm.
Yazımın başında belirttiğim gibi pil yuvası çok geniş ve çok fazla seçenek sunuyor. Köpük model olduğu unutulmadan, makul ağırlıklar ile birçok seçenek denemek mümkün.
Hızlı bir model ve kaliteli, metal dişlili servo kullanmak gerekiyor. Özellikle büyük pil kullanılırsa elevator servosu için uygun torklu servo seçmek lazım.
Modeli hava muhalefeti nedeniyle Istanbuldaki son günümde uçura bildim. Klasik Hazerfen Top Model pisti kabalığına rağmen problemsiz ve keyifli bir ilk uçuştu. Kısa bir uçuş videosu çekebildim ve onu da yakında ekleyeceğim.
Tavsiye edilen güç paketi ile T-45 yaklaşık 30 metre içinde yerden kesildi. 150mmdeki ağırlık merkezi ile aşağı ve sağa trim gerektirdi. Trimden sonra raydaki bir tren hassasiyeti ile uçan T-45 geniş yan profiline rağmen rüzgardan fazla etkilenmiyor. Mercury edf 4s 2200 mah pil ile bu gövdeyi gayet tatminkar uçurabiliyor. 1/3 gaz ile stall riski olmadan ve dönüşlerde fazla yavaşlamadan uçmak mümkün. Büyük boyutları ve boyası sayesinde oryantasyon sorunu yaşanmıyor. Rudder olmadığı için extreme 3d den bahsetmek mümkün değil.( Benim de tarzım değil) Diğer temel manevralar için yeteri kadar kıvraklığa ve güce sahip. Edf için çok guzel süzülüyor. Genelde hızlı inmeye alıştığım için 1 sefer pisti pas geçtim ve 2. seferde ortaya teker koyabildim. Hiçbir kötü huyu olmayan, büyük abisi gibi ideal bir eğitim modeli. Aileron tecrübesi olan herkesin uçurabileceği bir model. En büyük sorun tabi ki klasik edf amper canavarlığı. Yuksek Cli pil almanızı tavsiye ederim. Ben 2200mah 4s 35-70c nanotech kullandım. Uçuş süresini aşmadığım halde pilim şişmişti. HKdan alınan çoğu üründe toleranslar yüksek tutulmalı, değerlerin abartıldığı unutulmamalı.
Hetzer- 31-10-2012, 20:28Bilgilendirme Mesajı