Model Helikopter Ucurmak Istiyorsanız ...
Konu Bilgileri;
- » Konudaki mesaj sayısı : 156
- » Şu anda 6 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 6 misafir)
Bu Sayfayı Paylaşın :
Toplam 156 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 20 arasi kadar sonuc gösteriliyor
-
12-02-2009 23:48 #1
Uzaktan kumandalı (RC) model helikopter hobisine başlamak isteyenler lütfen bu yazımı sonuna kadar okuyunuz.
Helikopter uçurmak diğer uçak yada araba modellerini kullanmaktan çok daha zordur ve helikopter modelciliğin son noktası olarak bilinir. Ama zor olan imkansız demek değildir.
Modelcilikte üç altın kural vardır ;
- Emniyet
- Sabır
- Bilgi birikimi ve tecrübe
Helikopterin ana ve kuyruk palleri çok hızlı devirler altında çalışmaktadır. Ayrıca helikopteri yerden kaldırdığınız andan itibaren devamlı bir yöne doğru gitme eğilimi içinde bulunur. Sizde kumandanızda saniyelik anlar içinde vereceğiniz komutlar ile helikopteri sabit tutmaya çalışırsınız. En ufak bir hatanın kendinize yada etrafınıza zarar verme ihtimali vardır. Bu yüzden helikopteri açık alanlarda, yerleşim yerlerinden uzak, diğer pilotların ve izleyici insan gurubunun emniyeti sağlanmış yerlerde uçurmak gerekir.
Uçurmak zordur dedik. Öğrenmesi ise kişiden kişiye göre değişen süreç alır. Ayrıca merdivenleri birinci basamaktan başlayarak, teker teker çıkmaklayız. Kısaca bir helikopter nasıl uçar, mantığı nasıldır, üzerindeki parçalar nelerdir, ne işe yarar, elektrikli motor yada patlar motor nasıl çalışır gibi elektronik ve mekanik bilgiye sahip olmak gerekir. Bunların bilinmesi gereklidir. Çünkü bu hobide kırım kaçınılmazdır. En profesyonel model helikopter pilotları bile kırım yaşayabilmektedirler. Tamiri için ise bir takım bilgi gereksinimine ihtiyaç durulur.
Helikopter uçurmak, bu hobiye başlamak isteyenler ilk heyecanla olsa gerek başta çok yanlışlık yapar. Bunlar neler mi ?
- Bu işte profesyonel kişilere danışmadan, internetten görüntü olarak hoşuna giden modeli direk almaları,
- Hiçbir bilgi ve tecrübe sahibi olmadan aldıkları modeli hemen uçurmaya kalkmaları sadece birkaçıdır.
Bu hobiye girecek, helikopter uçurmak isteyen bir kişi öncelikle bilgisayar destekli simülasyon eğitimi alması gerekmektedir. Profesyonel model helikopter pilotları dahi simülasyon kullanımına uçuş yeteneklerini geliştirmeleri açısından devam etmektedirler.
Simülasyon bir modelciye ne sağlar ?
En gerçekçi simülasyon programı hiçbir zaman model helikopter uçuşu ile benzerliği yoktur. Tek faydası simülasyon kumandasını kullanarak model helikopteri uçururken yön koordinasyonu olayını çözmenize yardımcı olur.
Yön koordinasyonu ne mi demek ? Yani kumandadaki kolları kullanarak modeli gerek kuyruk, gerekse burun size bakarken en stabil uçuşu sağlamaktır. Bu durum ilk başlarda zordur. Simülasyonda modeli kaldırması kolay ama indirmesi kolay değildir. Bu durum yeni başlayanlar için gayet doğaldır. Yine ayni şekilde modeli geri döndürmesi de kolay olmayacaktır. Bu durumlar siz simülasyon üzerinde pratik yaptıkça düzelecektir. Bir gün bir bakacaksınızki ; Modeli pistten kaldırıyorsunuz, stabil uçuruyorsunuz, hatta ters uçuşlar ve akrobasi yapıyorsunuz. En sonunda da modeli piste çok güzel bir şekilde indiriyor olacaksınız.
Nasıl bir simülasyon kumandası kullanmalıyım ?
Genelde elinde bir model kumandası olanlar fazla bir masrafa girmemek için bu kumandayı kullanmayı tercih ederler. Aslında gerçek kumandanın bilgisayara tanıtılması biraz tecrübe ve beceri isteyen zor bir iştir. Tanıtma ve ayar işlemleri için saatler harcanır. Sonunda bıkılır ve bırakılır. Diğer bir sorun ise gerçek kumandanın simülasyonda kullanılması için kumandanın çalışır durumda olması gerekir. Buda pillerinizi bitirecektir. Piller şarj-deşarj edilmekten eskir ve ömürlerini yitirirler. Kumandanın çok ısınacağı ve yıpranacağı da ayrı bir konudur.
Bana kalırsa simülasyon kumandası için en güzel yöntem THK da 40 YTL ye satılan USB giriş kablolu kumanda olmalıdır. Bu kumandayı bilgisayarınız otomatik olarak tanıyacaktır. Kullanacağınız simülasyon programında da birkaç dakika zaman harcayarak çok kolay bir şekilde kalibrasyon ve ayarlarını yapmış olacaksınız.
Simülasyon kurulumu, eğitimde kullanılacak yöntemler ve simülasyon hakkında daha ayrıntılı bilgilere ;
www.bodrumrc.com/sim
web adresinden ulaşabilirsiniz.
Simülasyonda belirli bir aşamaya gelince Coax tipi olarak bilinen çift rotorlu (üzerinde 2 çift pal takımı olan) bir model helikopter ile ilk uçuşlara başlanabilir.[FONT=Verdana]Bu tip bir helikopter elektrik motoru ile çalışan, çok fazla uçuş tecrübesi gerektirmeyen, iç mekanlara uygun, rüzgar olmayan yerlerde uçurması kolay, yavaş uçan, kumandanızdan vereceğiniz hatalı komutları tolere etmenize imkan veren, düşürmesi ve kırım yaşanması zor bir modeldir. Başlangıç için idealdir. Kırım yaşanması halinde yedek parçaları ucuzdur. Çok fazla mekanik ve elektronik bilgi gereksinimi istememektedir.
Model helikopterler ile ilgili yukarıda belirttiğim bilgi birikimine ise iki şekilde ulaşabilirsiniz ;
- Internet
- Etrafınızda bu hobi ile ilgilenen kişilere devamlı sorular sorarak
Internette en büyük kaynak yerli modelcilik forumlarıdır. Bunlardan en büyük alt yapıya sahip olan Türk forumu ise www.hobbyrc.com dur. Bu foruma üye olup daha önceden yazılmış konuları okumak, not almak, arama kısmı ile aklınıza takılan konulara erişmek ve forumda tecrübeli kişilere sorular sormak en güzel yöntemdir. Yine Google ve yabancı diliniz var ise yabancı forumları kullanmak sizin öğrenim sürecinizi hızlandıracaktır.
Coax tipi helikopterde meydan turları atmayı, iniş ve kalkışları başarılı bir şekilde başardığınız zaman işin %50 sini bitirmiş oluyorsunuz. Yalnız unutulmaması gereken bir konu bilgisayarda simülasyon eğitimlerine hiçbir zaman ara verilmemesidir. Konsantrasyon kaybı bakımından 20 dakikayı geçirmemek kaydıyla her gün devam edilmelidir.
İkinci aşama artık gerçek bir model olan CCPM model helikoptere geçiştir.
CCPM model helikopterler patlar motorlu (yakıtlı) ve elektrik motorlu olmak üzere iki çeşittir. Bunların farklarını yukarıda belirttiğim www.hobbyrc.com Türkçe forum sitesinden detayları ile öğrenebilirisiniz.
CCPM helikopterler Coax tarzı helikopterlere göre uçurması daha zor, hızlı devir ile dönen ana ve kuyruk palleri olan, uçururken pilotun kumandadan çok seri bir şekilde komut verdiği, hatayı tolere imkanı zor olan, emniyetin ön planda bulundurulması gereken, kırım yaşanması halinde yedek parçaları pahalı olan, mekanik ve elektronik bilgi birikimi gerektiren, pilot için sabır, beceri, kabiliyet isteyen, en profesyonel pilotların bile kırım geçirdiği, akrobasi uçuşlarına imkan tanıyan modellerdir.
Piyasada birçok marka ve modelde CCPM helikopter bulunur. Hobiye yeni başlayan birisi seçimde zorlanır. Bu durumda doğru modelin seçimi bu hobide deneyimli, bilgi sahibi, tecrübeli kişilere bırakılmalıdır. Fiyatları ucuz olan ve satış politikası dahilinde fiyatı cazip olan helikopterler tercih edilmemelidir.
Bu tip helikopterleri uçurmadan önce tecrübeli kişiler tarafından helikopter ayarlarının tam ve eksiksiz olarak yapılmış olması gerekmektedir. CCPM helikopterlerde kullanılacak kumandaların kaliteli, piyasada isim sahibi ve programlama özellikleri olması gerekmektedir. Bu tip, başlangıçta ve ileriye yönelik kullanılacak kumandalara örnek verecek olursam benim 2 tane favorim var ;
- Futaba 7C
- Spektrum DX7
Bu kumandalar ile helikopter ayarları, başlangıç seviyesine getirilebileceği gibi akrobasi uçuşlarına da uygun hale getirilebilir. Üzerindeki düğmeler ve menüler ile profesyonellerdir.
Ayarları tam olarak yapılmış bir CCPM helikopterin ilk uçuşu tecrübeli bir pilot eşliğinde ilk kırımın yaşanmaması, öğrencinin moralinin bozulmaması bakımından beraber yapılması iyi olur.
Yukarıdaki resimde görüldüğü üzere eğitmen ve öğrenci kumandaları eğitim kablosu ile birbirine bağlanır. Öğrencinin kontrolü kaybetmesi anında eğitmen kontrolü kendi kumandasına alır, durumu kurtarır ve olası bir kırıma engel olur. Helikopterin durumunu düzelttikten sonra tekrar kontrolü öğrenciye geri verir.
Uçurması başlarda zor olan CCPM helikopterler çok sıkı bir çalışma ve sabır gerektirdiğini söylemiştim. Bu hobiye yeni başlayan helikopter pilot adayı kırım dahi geçirse moralini ve uçuş anında konsantrasyonunu en üst seviyede tutması gerekmektedir. Bir gün gelecek, arkasına bakıp ilk günleri aklına gelecektir. Tebessüm içinde gülecektir.
RC model hobisi son yıllarda Türkiye de oldukça fazla ve hızlı bir şekilde yol almıştır. Bunun sonucu model mağazalarının sayısının artması, rekabet ile fiyatların ucuzlaması, istenilen modeli iç pazarda kolayca bulunma imkanı doğmuştur. Yeni nesil gençler gibi orta ve üst yaş grupları da hobiye ilgi göstermektedir. Modelcilerin toplu aktiviteler içinde bulunması ile yeni arkadaşlıklar oluşmakta, paylaşma ve yardımlaşma yönünde güzel ortamlar oluşmaktadır.
Biz Bodrum Modelciler Ekibi, bu hobiye hiçbir ticari menfaat içinde bulunmaksızın gönül verenler, hava şartlarına bağlı olarak ayın belirli günlerinde organizasyonlar düzenlemekteyiz. Bu organizasyonlara helikopter, uçak, araba model sahiplerinin katıldığı gibi izleyici olarak katılımların olması için elimizden gelen her imkanı sunmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda kendimize ait olan amatör bir ruh içinde www.bodrumrc.com web sitemiz dahi bulunmaktadır. Bu sitemizde organizasyonlarda çektiğimiz video ve resimleri yayınlıyor, RC hobisinin Türkiye de daha ileri bir noktaya ulaşması için her tür bilgi dokümanını en güncel hali ile barındırıyoruz.
Sizlere son sözüm ; bu hobiyi sevin, bir şekilde bulaşın, çevrenizdeki kişilere varlığından haberdar edin, gençleri, çocuklarınızı bu hobiye kanalize edin.Konu emo23 tarafından (13-02-2009 Saat 00:04 ) değiştirilmiştir.
-
12-02-2009 23:51 #2
dergide de okudum, gerçekten yeni başlayacaklara çok faydalı bir yazı olmuş. Ben bu yazdıklarınızı kavrayabilmek için yaklaşık 3-5 hafta gece gündüz kaynak araştırdım ve okudum
(hala okuyorum
)
-
12-02-2009 23:54 #3
evet bu baslıkta geçen "model helikopter ucurmak" kelimeleri google da oldukça revaçta olan kelimeler.
HRC üyesi olmayanlarda direk bu konuya, foruma ulaşabilecek.
-
13-02-2009 00:22 #4
ben de dedim tanıdık bir yazı geldi bu bana dergideki yazıymış
Emrah abi gereçkten çok güzel bir kaynak aslında. faydalı olacaktır yeni başlayan modelcilere.Fly 3D crash proudly...T-Rex 600 NSP ___ T-Rex 450 SE V2 ___ CopterX 450 SE V2 ___ T-Rex 500 ESP
Low Wing Trainer ___ P-51D Mustang ARF
JR DSX9 Limited Edition
-
13-02-2009 00:26 #5
yeterki okunsun güneş
-
13-02-2009 02:11 #6
-
13-02-2009 12:10 #7
bence bütün konuları bu başlık altına taşıyalım burası okunmadan yeni konu açılmasın
her gün yeni açılan "heli alıcam sizce hangisi" diye başlayan konulardan sıkıldım... artık bu konuyu okumak mecburi olsun hatta ufak bir sınava tabi tutulsun test olarak böylece bir çok şeyin önüne geçmiş olunur. hem sabretmeyi öğrenmek şart konuda da yazdığı gibi...
MSH PROTOS CF/ Align DS510M/ Futaba 9257 / Spartan Quark / Voltz
Rave 90 ENV Flybared / O.S 91 HZ-R/ JR8717 / JR DS8900G / Radix Blades / Spartan DS760 / MultiGOV / SwitchGLO
Futaba 10CHP
-
13-02-2009 12:20 #8
Güzel olur coşku heryerde konu var başım dönüyor
ne alsam acaba ?
-
13-02-2009 17:19 #9
Güzel yazı olmuş kafamdaki soru işaretlerinin yanıtlarını burada buldum teşekkürler. Ama modelcilikte 3 mü yoksa 4 mü altın kural var?
Sarhoş değilim, drift yapıyorum.
-
13-02-2009 17:20 #10
4. kural nedir ?
-
13-02-2009 17:21 #11
* Emniyet
* Sabır
* Bilgi birikimi ve tecrübe
burada 4 olmuş sankiSarhoş değilim, drift yapıyorum.
-
13-02-2009 17:21 #12
-
13-02-2009 17:32 #13
4. kural ;
Cebinde nakit para olacak.
Raptor 90 3D (OS91HZ pump, Muscle Pipe 5 90, ATG, SolidG BLS251, Ds610, Radix SB)
Klone 50(OS50H, Klone muffler, s9252, Logictech 6100)
Mini Titan e325(Hxt900,GP750 Ds520)
JR DSX 9 Limited Edition
-
13-02-2009 17:35 #14
limitsiz paypal para aktarımıda olabilir
-
13-02-2009 17:59 #15
limitsiz sponsorlu bir kredi kartı daha doğru sanki
MSH PROTOS CF/ Align DS510M/ Futaba 9257 / Spartan Quark / Voltz
Rave 90 ENV Flybared / O.S 91 HZ-R/ JR8717 / JR DS8900G / Radix Blades / Spartan DS760 / MultiGOV / SwitchGLO
Futaba 10CHP
-
20-02-2009 01:19 #16
bol bol külçe altın
yada bol sıfırlı döviz hesabı, ama paypal onaylı olması şart
HK-450 CopterX 450 ae T-Rex 500ESP T-Rex 600NSP LE FBL |Sukhoi Su-31 Durafly Cessna 182|JR DSX7dsm-j |JR XP7202 72mhz |HITEC AURORA 9
-
21-02-2009 13:44 #17
orta seviye bir modelci olana kadar para şart gibi gözüküyor
uçurmak ve kırımda yada revizyonda kendin başına konuyu çözene kadar para gerekiyor
yeni bir modelciyim, burada yazılanları ve özellikle PhnX ve MCK dan çok yardım alıyorum
onların tecrübelerine rağmen bile aralıktan beri sürkeli harcama yapıyorum
örneğin sim kuralım dedik laptopumun ekran kartı RF yi kaldırmadı
şimdi bilgisayarımı değiştireyim(tabiki hayır)
yani bir şekilde bu hobby'ye başlarken bütçe ayırmak gerekiyorRave 450[Scorpion10V 3000kV/Castle Creations Ice 50SB/Spartan Quark-JR 3500G/JR 285MG]
Rave 90 FBL[OS 91 HZ-R/Hatori SB70/TotalG-JR8900/JR 8915/Radix]
Trex 500 ESP
Futaba 10C
-
21-02-2009 14:06 #18
şu foruma giripte hiçbir harcama yapmadan 7-8 ay boyunca sadece sim çalışan biri kesinlikle yoktur, işin doğrusu 7-8ay sim çalışmak mı yoksa, birebir heli ustunde çalısmak mı bilmıyorum, ama hiç kimse need for speed oynadıktan sonra gidip ehliyet almıyor
onların simulasyonuda var elbette ama birebir kullanmak en iyi tecrubeyi verir size, benim görüşlerim bunlar...
HK-450 CopterX 450 ae T-Rex 500ESP T-Rex 600NSP LE FBL |Sukhoi Su-31 Durafly Cessna 182|JR DSX7dsm-j |JR XP7202 72mhz |HITEC AURORA 9
-
21-02-2009 14:45 #19
Ben foruma uye olduktan sonra okudum ve bilmediklerimi sordum, bu sirada hicbirsey harcamadan sadece sim calistim yaklasik 6 ay boyunca
.
Isin su tarafi var, ben su an icin fazla dusen ve helikopter kiran birisi degilim ancak ben de helikopterlerimde sert kullanimdan dolayi yipranan\bozulan parcalari degistirmek zorundayim. Mesela her hafta hafif bir sekilde kirim yapan ve helikopterindeki shaftlari degistiren birisinden daha fazla para harciyorumdur ucabilmek icin. Eger bu parcalari degistirmezsem mini titanda oldugu gibi helikopterim dusuyor ve daha fazla para harcamak zorunda kaliyorum.
Bu hobi, kullandigimiz helikopterlerin dogasi olarak devamli nakit gerektiriyor bu bir gercekRaptor 90 3D (OS91HZ pump, Muscle Pipe 5 90, ATG, SolidG BLS251, Ds610, Radix SB)
Klone 50(OS50H, Klone muffler, s9252, Logictech 6100)
Mini Titan e325(Hxt900,GP750 Ds520)
JR DSX 9 Limited Edition
-
21-02-2009 14:51 #20
Konu Bilgileri
Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar
Şu anda 6 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 6 misafir)
Benzer Konular
-
Yağmurda Model Uçak Uçurmak!
Konu Sahibi seydaunlu Forum Genel KonularCevap: 4Son Mesaj : 01-12-2012, 08:10 -
Ankara hipodrumda model uçak uçurmak için izin varmı?
Konu Sahibi mbt_53 Forum Buluşmalar, Videolar-Fotoğraflar, SohbetCevap: 2Son Mesaj : 22-07-2010, 23:16 -
3G İle helikopter uçurmak
Konu Sahibi mavili Forum Teknik, Ayar, ElektronikCevap: 7Son Mesaj : 13-11-2009, 06:12 -
Microsoft Flight Simulatörde uçakları model gibi uçurmak
Konu Sahibi ozan07 Forum SohbetCevap: 0Son Mesaj : 15-10-2009, 05:18